Puhelin

0503477989

Sähköpostiosoite

info@marinisonenakupunktio.fi

Makea maku tarkoittaa sokerin lisäksi myös joitakin luontaisesti makeita ruoka-aineita kuten porkkana.
Makea maku tarkoittaa sokerin lisäksi myös joitakin luontaisesti makeita ruoka-aineita kuten porkkanaa ja maitoa.

Viisi makua: Makea

Kiinalainen lääketiede näkee ihmisen kokonaisuutena ja osana luontoa. Luonnossa ja ihmisessä vallitsee jatkuva muutoksen tila, mitä kuvataan viidellä elementillä. Viisi elementtiä ilmenee luonnossa ja ihmisessä monin eri tavoin ja eri suhteissa eri aikoina. Elementit ovat vesi, puu, tuli, maa ja metalli. Jokaiseen elementtiin liittyy mm. tietty vuodenaika, väri, aisti, tunne ja maku. Maaelementin maku on makea.

Maaelementin aikaa on loppukesä ja alkusyksy. Syömällä vuodenaikojen mukaan tuemme viittä elementtiä ja niiden tasapainoa itsessämme. Viiden elementin tasapaino edesauttaa terveenä pysymistä, sopeutumiskykyä ja harmoniaa kehossa. 

Maaelementti

Loppukesä ja alkusyksy ovat maaelementin aikaa. Se alkaa suunnilleen elokuun toisen viikon aikoihin ja jatkuu koko syyskuun. Luonnossa maaelementtiä kuvaa hedelmät ja kypsyminen, sadonkorjuu. Ilma tuntuu kostealta ja raskaalta ja samaa voi havaita kehossa. Kesän kepeys ja raikkaus vaihtuu hitaampaan energiaan. 

Maaelementti ilmenee myös jokaisen muuttuvan vuodenajan taitoskohdassa ja siirtymävaiheessa. Maaelementti on keskusta, joka ruokkii kaikkia muita elementtejä ja pitää ne tasapainossa.  Se jakelee energiaansa kaikkialle ja varmistaa tukevan ja harmonisen pohjan.

Maaelementistä huolehtiminen on siis tärkeää kokonaisuuden kannalta. Jos maa on heikentynyt tai epätasapainossa se aiheuttaa epäharmoniaa muissakin elementeissä. Ja toisaalta, jos maa on vahva, ei muiden elementtien toiminta häiriinny kovin helposti.

Makea maku

Makea maku tukee maaelementtiä ja elimistä Pernaa ja Mahalaukkua. Makea maku antaa energiaa, vahvistaa, poistaa väsymystä ja rentouttaa. Makea edistää verenkiertoa ja auttaa huonoon keskittymiskykyyn maltillisesti käytettynä.

Makea maku estää energian tukoksia ja lievitää siten kipua, stressiä, jännityksiä ja kramppeja. Pieni määrä makeaa lujittaa lihaksia, mutta suuri määrä heikentää lihaksia. Siksi ennen urheilusuoritusta ei kannata syödä paljon makeaa.

Makean himo kertoo stressistä ja energian vajaudesta. Liiallinen makea maku vahingoittaa Pernaa, mutta Mahalaukku tarvitsee hieman makeaa sulattaakseen ruoan paremmin. Liika makea häiritsee Sheniä eli mieltä ja aiheuttaa mm. Vilkkautta, pelokkuutta, huonoa keskittymiskykyä sekä levottomuutta. Liika makea aiheuttaa kosteutta ja limaa elimistöön, eli kehon nesteet alkaa kiinteytyä ja tulee raskas olo ja kun tämä jatkuu tulee Limaa, jonka varasto on keuhkot. Näin saamme limaisen yskän, poskiontelotulehduksia yms.

Käytä makeaa makua harkiten ja pienissä määrissä. Lisää luonnollista makeaa makua ruokavalioosi hieman ennen vuoden aikojen vaihtumista ja jokaisen aterian jälkeen, sillä se harmonisoi ja tukee kaikkia elementtejä.

Makea maku tarkoittaa sokerin lisäksi myös joitakin luontaisesti makeita ruoka-aineita. Makeita ruokia on yleensä kaikki tärkkelyspitoiset ruuat. Kiinalaisen ravinto-opin mukaan makeita ruokia ovat mm. riisi, hirssi, bataatti, porkkana, peruna, speltti, vehnä, kaura, kurpitsat, ruskea sokeri, hunaja, soijamaito, lakritsijuuri, taateli , viikuna, avokado, banaani, pavut, sienet, mansikka, pähkinät ja maito.

Suositellut julkaisut