Puhelin

0503477989

Sähköpostiosoite

info@marinisonenakupunktio.fi

Hapan maku
Happamia makuja ovat esimerkiksi omena, mustikka, voikukan juuri, vihreä tee ja hapankaali.

Viisi makua: Hapan

Viiden elementin teoria on osa kiinalaista lääketiedettä.  Ihmisen elämässä, kuten luonnossa on jatkuva muutoksen tila, joka voidaan jakaa viiteen muutoksen vaiheeseen eli viiteen elementtiin. 

Viisi elementtiä ovat vesi, puu, tuli, maa ja metalli. Jokaiseen elementtiin liittyy mm. tietty vuodenaika, väri, aisti, tunne ja maku.  Puuelementin maku on hapan.

Tasapaino

Kiinalainen lääketiede näkee ihmisen kokonaisuutena ja osana ympäristöään. Pyrkimyksenä on ylläpitää tasapaino ihmisen ja ympäristön välillä. Kun tämä tasapaino järkkyy voimme sairastua. Ravinnolla on suuri vaikutus tasapainon säilyttämisessä.

Kiinalaisessa ravinto-opissa suositellaan syömään vuodenaikojen mukaan ja tukemaan elimistöä ravinnon avulla vuodenaikojen vaihtuessa.  Meidän tulisi siis tukea aina vallitsevaa elementtiä siihen liittyvällä ravinnolla. Tällöin elimistö sopeutuu ulkoisiin muutoksiin helpommin ja terveenä pysyminen on mahdollista. 

Kevät

Kevät kuuluu vuodenajoista puuelementtiin. Puuelementin maku on hapan. Jo ennen puuelementin aikaa olisi hyvä alkaa tukea sitä lisäämällä ruokavalioon hieman kevääseen liittyviä aineksia. Näin elimistö voi pikkuhiljaa valmistautua tulevaan muutokseen.  Sopivaa olisi ennen kevättä vielä maan ollessa jäässä jo aloittaa esimerkiksi versojen ja itujen nauttiminen. Myös pieni määrä hapanta makua ruokavaliossa tukee tätä muutosta kevääseen. Kevään aikana on myös hyvä lisätä entisestään lautaselle kaikkea vihreää, sekä happamia makuja. 

Hapan maku

Hapan maku tukee maksaa ja sappirakkoa. Happamat ruuat parantavat verenkiertoa, poistavat tukoksia ja vahvistavat jänteitä sekä rauhoittavat mieltä. Hapan maku avustaa ruoansulatuksellista imeytymistä. Hapan maku on siis yhtä tärkeä kuin kaikki muutkin maut. 

Liika Hapan aiheuttaa Maksan Qi:n eli energian liiallisuustilan ja heikentää pernaa.  Tämä voi näkyä esim. Ärtymyksenä, päänsärkyinä, väsymyksenä ja ruuansulatusongelmina. Mikä kenellekin on liikaa, on yksilöllistä. Siksi on tärkeää havainnoida omaa elimistöä ja sen reaktioita esimerkiksi, jos päätät lisätä aiempaa enemmän happamia makuja ruokavalioosi. 

Kiinalaisessa ravinto-opissa eri ruoka-aineet edustavat luontaisesti jotakin tiettyä makua. Happamia makuja ovat esimerkiksi omena, mustikka, voikukan juuri, vihreä tee ja hapankaali. 

Suositellut julkaisut