Viisi makua: Karvas
Kiinalaisessa ravinto-opissa suositellaan tukemaan elimistöä ravinnon avulla vuodenaikojen vaihtuessa. Jokaiseen vuodenaikaan kuuluu tietty maku ja tähän liittyvät ruoka-aineet. Meidän tulisi tukea aina vallitsevaa elementtiä siihen liittyvällä ravinnolla. Tällöin elimistö sopeutuu ulkoisiin muutoksiin helpommin ja terveenä pysyminen on mahdollista.
Kesä
Kesä kuuluu vuodenajoista Tulielementtiin. Tulielementin maku on karvas. Kuten puuelementin ja happaman maun kohdalla, olisi hyvä jo ennen Tulielementin aikaa alkaa tukea sitä lisäämällä ruokavalioon hieman kesään liittyviä aineksia. Näin elimistö voi pikkuhiljaa valmistautua tulevaan muutokseen. Sopivaa olisi siis ennen kesää huhti- toukokuussa lisätä lautaselle kesän karvaita makuja. Se tukee tätä muutosta keväästä kesään. Ja kun kesä on saapunut, on hyvä lisätä entisestään lautaselle karvaita makuja.
Karvas maku
Kaikkiin elementteihin liittyy myös Yin&Yang sisäelinparit, jotka huolehtivat yhdessä hermoston kanssa siitä, että ihminen toimii kokonaisuutena. Tietyt maut tukevat tiettyjen sisäelimien toimintaa, mutta voivat myös vahingoittaa niitä liikaa tai liian vähän käytettynä. Karvas maku tukee sydäntä ja ohutsuolta.
Karvas maku lisää ruokahalua, vahvistaa verta, tasapainottaa maksaa, sekä saa Qi:n eli energian liikkumaan alaspäin. Ole kuitenkin varovainen karvaiden ruokien kanssa. Älä käytä niitä liikaa, jos sinulla on verenkiertohäiriöitä, sydämentykytyksiä, verenpainetta, unettomuutta tai mielenhäiriöitä. Liika karvas maku myös kuivattaa ihoa ja voi aiheuttaa hiusten lähtemistä. Karvaat maut hoitavat vain pieninä annoksina.
Kiinalaisessa ravinto-opissa eri ruoka-aineet edustavat luontaisesti jotakin tiettyä makua. Karvaita makuja ei löydy kovin paljon verrattuna muihin makuihin. Ruoka-aineita, jotka ovat karvaita ovat esimerkiksi kahvi, tee, voikukka, raparperi, pihlajanmarja, rosmariini, kurkuma, kaneli, ruis, punakaali ja salaatinlehti.
Tulielementtiä tukee myös meditaatio, riittävä syöminen ja uni.
Lue edellinen blogiteksti Puuelementistä.
https://marinisonenakupunktio.fi/puuelementin-maku-on-hapan/